Μετά την κατάρρευση του κατεστημένου Ελληνικού οικονομικού μοντέλου (!), είμαστε υποχρεωμένοι ως εκπαιδευτικοί – οικονομολόγοι να δώσουμε όραμα και ελπίδα στα νέα παιδιά, που στη πλειοψηφία οραματίζονται το μέλλον τους σε μια άλλη χώρα . Για τον λόγο αυτό, η καλλιέργεια μιας επιχειρηματικής κουλτούρας στις νέες γενιές, με την αρχή να γίνεται από τη σχολική εκπαίδευση, κρίνεται αναγκαία όσο ποτέ άλλοτε.

Μέσω του θεσμού του project, ως οικονομολόγοι είναι βέβαιο ότι μπορούμε αποτελεσματικότερα να διδάξουμε έννοιες όπως η ομάδα, η επικοινωνία, η ηγεσία, η εταιρική κοινωνική υπευθυνότητα. Η δημιουργία μιας εικονικής επιχείρησης προσφέρεται για κάτι τέτοιο και η συμμετοχή στον διαγωνισμό του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Σ.Ε.Ν.) είναι μια πολύ καλή εμπειρία επιχειρηματικής δράσης. 

Τα κρίσιμα σημεία σε μια εικονική επιχείρηση είναι δύο: Το πρώτο είναι η ανάδειξη μιας καλής ιδέας, το δεύτερο είναι η αξιοποίηση της ιδέας αυτής με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο. Οι μαθητές μαθαίνουν διασκεδάζοντας, η τάξη μετατρέπεται σε εργαστήριο, ο καθηγητής στην αρχή συντονίζει, στη συνέχεια εμψυχώνει στο τέλος απλά εποπτεύει… Το βίντεο που ακολουθεί απεικονίζει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα μαθητών που δημιούργησαν μια εικονική επιχείρηση, επαναχρησιμοποίησης παροπλισμένων ποδηλάτων!